Hammaslääkäri

Reumaa sairastavan on tärkeää huolehtia suun terveydestä.

Purennan tarkastuksesta:

Lastenreuma voi aiheuttaa muutoksia leukaniveliin, jolloin suun avautuminen voi vaikeutua. Reumaa sairastavalla lapsella hammaslääkäri tutkii ja seuraa leukojen toimintaa ja kasvua säännöllisesti suun terveydenhuollon käyntien yhteydessä leukanivelen mahdollisen tulehduksen takia. Leukojen alueelta otetaan tarvittaessa röntgenkuva tai magneettikuvaus, joskus myös tietokonetomografiakuvaus. Leukanivelten rauhoittamiseksi ja puremalihasten rentouttamiseksi hammaslääkäri saattaa määrätä purentakiskon käytettäväksi öisin. Jos tulehdus leukanivelessä aiheuttaa muutoksia lapsen hampaiden purentasuhteissa, on oikomishoito tarpeen. Oikomishoidosta vastaava hammaslääkäri tekee hoitosuunnitelman joko terveyskeskuksessa tai sairaalassa.

Hammashoito

Hammaslääkäri tutkii lastenreumaa sairastavan lapsen suun sekä seuraa leukojen toimintaa ja kasvua säännöllisesti suun terveydenhuollon käyntien yhteydessä leukanivelen mahdollisen tulehduksen takia. Hammaslääkäri opastaa
myös lasta huolehtimaan itse suunsa terveydestä. Hammaslääkäri sopii yleensä potilaan kanssa myös tulevista hoidoista eli määräaikaistarkastuksista potilaan yksilöllisen tarpeen mukaisesti. Jos tarvitaan tarkempaa tutkimusta, leukanivelet tutkitaan kaiku- tai magneettikuvauksella röntgenkuvauksen lisäksi. Leukanivelten rauhoittamiseksi ja puremalihasten rentouttamiseksi hammaslääkäri saattaa määrätä purentakiskon käytettäväksi öisin. Jos tulehdus leukanivelessä aiheuttaa muutoksia hampaiden purentasuhteissa, on oikomishoito tarpeen.

Suun perushoito, kuten tarkastukset, ehkäisevä suun terveydenhoito ja paikkaushoito järjestetään terveyskeskuksessa.

Oikomishoito

Hampaita oiotaan erilaisten purentahäiriöiden vuoksi. Yleisin syy oikomishoitoon on purentahäiriö, joka haittaa hampaiston normaalia kehitystä tai toimintaa. Virheellinen purenta voi estää kunnollisen pureskelun ja aiheuttaa pään ja kasvojen alueen kiputiloja. Hoidossa käytetään irrotettavia tai kiinteitä oikomiskojeita. Oikomishoidon aikana hampaiden huolellinen puhdistus on tavallistakin tärkeämpää. Lapsilla aktiivinen oikomishoito kestää yleensä pari vuotta hoidon nivoutuessa leukojen kasvuun ja pysyvien hampaiden puhkeamiseen. Luustoperäisten purentavirheiden hoito kestää yleensä pituuskasvun päättymiseen asti.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *